Het allerbeste voor een solidair en strijdbaar 2019 !Na 60 jaar revolutie heeft Cuba meer dan ooit onze solidariteit nodig.
In 2019 voeren de Vrienden van Cuba samen met andere organisaties verder campagne tegen de nog steeds voortdurende Amerikaanse economische blokkade van Cuba en tegen de medeplichtigheid van België en Europa. We roepen u op om mee te doen.
U kan het pamflet van de Vrienden van Cuba over de blokkade lezen, afdrukken en aan collega’s en vrienden geven.
De gemeenschappelijke petitie kan u afdrukken, ondertekenen en rondom u laten tekenen. Ondertekenen kan ook op www.stopdeblokkade.be/petitie.

Hartelijke groeten,
Vrienden van Cuba – Regio Antwerpen

Wat u waarschijnlijk niet zal gehoord hebben in de Vlaamse mainstream-media

Na Irma : waarom de Cubanen 15 keer minder kans hebben om te sterven aan orkanen dan inwoners van de U.S.A.

Cuba was een van de Caribische eilanden die het zwaarst werden getroffen door orkaan Irma, met de dood van minstens 10 mensen tot gevolg. Irma trof de noordelijke kust van Cuba als een storm van categorie 5, de dodelijkste orkaan in Cuba sinds 2005 toen 16 mensen stierven in orkaan Dennis.

De verslaggeving over Cuba in de Vlaamse media was zoals we dat van hen gewoon zijn impressionistisch, sensationalistisch en grotendeels geaxeerd op het toerisme, de Europese belangen en die van onze zgn. “bondgenoten”.
Cuba wordt nochtans sinds lang aanzien als een van de wereldleiders op het gebied van paraatheid en herstel bij orkanen. Zo is volgens het Center for International Policy de kans dat een persoon bij een orkaan wordt gedood 15 keer groter in de Verenigde Staten dan in Cuba.

Cuba heeft ondanks de ramp die haar zelf heeft getroffen inmiddels al meer dan 750 gezondheidswerkers naar Antigua, Barbuda, Saint Kitts, Nevis, Saint Lucia, de Bahama’s, Dominica en Haïti gestuurd. Zie hierover een kort verslag in The Independent hier(Engels).

Elisabeth Newhouse, directeur van het Cuba-project van het Centrum voor Internationaal Beleid, die zelf opgroeide in Cuba, heeft tal van delegaties van de VS naar Cuba begeleid om hoogte te krijgen van de unieke wijze waarop de Cubanen hun paraatheid bij rampen organiseren.

In een uitgebreid interview spreekt zij over haar actuele en vroegere bevindingen. Die vindt je op de website van de alternatieve nieuwszender Democracy Now. Tekst hier en klikken op de bovenstaande afbeelding brengt je bij de reportage. En castellano aqui.

 

“Gedreven door solidariteit, niet door materiële belangen”

De Cubaanse ervaring met de strijd tegen ebola

In de lente van 2014 brak in Guinee, Sierra Leone en Liberia, drie West-Afrikaanse landen, een ebola-epidemie uit die duizenden mensenlevens gekost heeft.

Wanneer de Cubaanse regering in augustus en september 2014 hulpverzoeken kreeg van de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de regeringen van de drie getroffen landen, meldden zich meer dan 12 000 Cubaanse dokters, verpleegkundigen en technici als vrijwilligers om de ziekte te gaan bestrijden.

Na een strenge selectie en opleiding zijn 256 van hen begin oktober 2014 naar Afrika vertrokken. De drie Cubaanse “ebolabrigades” hebben in Guinee, Sierra Leone

et Liberia gewerkt tot het einde van de epidemie in maart 2015. Geen enkel ander land was in staat om zelfs maar bij benadering evenveel gezondheidswerkers ter beschikking te stellen voor de strijd tegen ebola. Lees ““Gedreven door solidariteit, niet door materiële belangen”” verder