Kort Nieuws – Augustus 2020

Buitenlandse toeristen.
De eerste buitenlandse toeristen, toegelaten tijdens de recuperatieperiode van de Covid-19, zijn aangekomen op de internationale luchthaven Jardines del Rey, in Cayo Coco. De bezoekers, afkomstig uit Nassau (Bahamas), werden onderworpen aan zeer stricte veiligheids- en beschermingsmaatregelen.
Tot nu toe beperkt Cuba het buitenlands toerisme tot enkele cayos (eilanden), die gemakkelijk onder controle blijven.
Prensa Latina, 01/08/2020.

BioFarma Innovations.
Een nieuwe firma, BioFarma Innovations, werd opgericht door de groep BioCubaFarma en de Engelse firma SG Innovations Limited. Het nieuwe bedrijf zal streven naar de ontwikkeling en de versnelling van de toegang tot nieuwe geneesmiddelen, vooral in Europa en de Britse Commonwealth.
De Cubaanse bedrijvengroep ontwikkelde een ruime gamma geneesmiddelen, en het nieuwe bedrijf moet instaan voor de verhoging van de toegang tot deze producten, overal in de wereld.
Granma, 02/08/2020.

Studenten geneeskunde.
Een eerste groep van bij de 500 studenten in geneeskunde keert terug naar het geboorteland, Zuid Afrika. Na vijf jaar studie in Cuba, gaan zij in eigen land het zesde praktijkjaar beëindigen.
Cubadebate, 02/08/2020.

CDR en humor.
De Comités voor de Verdediging van de Revolutie (CDR) roepen op tot een wedstrijd in grafische humor « Con la Guardia y el humor en alto ». Het thema is de werking van de wijkcomités, de grootste massa-organisatie van het land, nu bijna 60 jaar actief.
De jury bestaat uit tekenaars van de tijdschriften Palante, Dedeté en Melaíto. Op 17 september worden de winnaars bekend gemaakt, in het Museum van de Revolutie, met een tentoonstelling « Somos el barrio » (Wij zijn de wijk).
Juventud Rebelde, 06/08/2020.

Cubaanse films in Italië.
Het Italiaans filmfestival van Bologna « Cinema Ritrovato » zal drie film van Tomás Gutierrez Alea vertonen, eind augustus (25-31/08). De drie geselecteerde films : La muerte de un burócrata (1966), El arte del tabaco (1974) en La última cena (1976), werden gerestaureerd in de Kunst- en Filmacademie van Los Angeles (VS), in samenwerking met de Cinematheek van Cuba.
Prensa Latina, 10/08/2020.

Vraag naar medische samenwerking in de VS
Een groep van 11 senatoren en volksvertegenwoordigers uit Minnesota heeft de gouverneur van de staat gevraagd samen te werken met Cuba, om steun en expertise te krijgen tijdens de huidige pandemie.
Cubadebate, 12/08/2020.

Toegang tot Internet.
Vier miljoen Cubanen hebben toegang tot Internet via hun mobiele telefoonaansluiting. Deze mogelijkheid werd geopend in 2018 en steeds meer gebruikers kiezen voor deze aansluiting. Dit bevestigd duidelijk het informatiseringsproces van de Cubaanse maarschappij.
Granma, 13/08/2020.

Samenwerking met Air France.
Air France werkt samen met Cuba in de strijd tegen de Covid-19, door in te staan voorr het vervoer van producten, vitaal voor de nationale economie, en afkomstig uit verschillende regios in de wereld. Producten die levens kunnen redden, die Cuba moet aankopen in het buitenland, maar moeten afrekenen met de criminele blokkade door de VS. Naast producten voor de strijd tegen de Covid-19, worden ook andere materialen voor de nationale economie naar Cuba vervoerd.
Granma, 15/08/2020.

Luchtbrug tussen Havana en Shanghai.
Teneinde de levering van geneesmiddelen en medisch materiaal, voor de strijd tegen de Covid-19, te verzekeren, heeft de Cubaanse regering een luchtbrug tussen Havana en Shanghai op punt gesteld. Reeds zes chartervluchten hadden plaats, met de medewerking van Cubana de Aviación.
Cubadebate, 16/08/2020.

Cubanen in Eswatini.
De 39e medische brigade van het Contingent Henry Reeve, bestaande uit 10 specialisten, is aangekomen in het Koninkrijk Eswatini.
Granma, 18/08/2020.

Laura trekt over Cuba.
De tropische storm Laura heeft de zuidkant van Cuba getroffen en veel schade aangericht aan woningen en vooral aan de electricteitsvoorziening. In sommige regios werd tussen 50 tot 90 % van de voorziening onderbroken. De meest getroffen regios zijn Bacanao (provincie Santiago de Cuba), Punta La Capitana (provincie Artemisa) en Puerto Esperanza (Viñales – provincie Pinar del Rio).
Granma, 25/08/2020.

Herstelwerken.
Na de doortocht van de tropische storm Laura (24-25 augustus) werden onmiddellijk de restauratiewerken aangevat in Cuba.
Drie dagen na de storm is 99 % van de electriciteitsbediening hersteld, met inzet van 500 brigades van de UNE (Unión Eléctrica), hoofdzaakelijk lijnleggers, sommigen afkomstig uit andere provincies.
Granma, 27/08/2020.