Nieuwe campagne: Zuurstof voor Cuba

Het gaat niet goed voor de Cubanen! De verstrengde maatregelen van President Trump tegen Cuba treffen het eiland in de kern van haar economie. Daarbovenop komt nu ook de Coronacrisis. Dat de burgerbevolking het eerste slachtoffer is, blijkt uit onderstaande getuigenissen.

– Annia Ferrer: ‘Hoe kan je leven in een belegerd land waar de petroleumtoevoer wordt afgesneden! Een economie draait op energie; als die ontbreekt, valt alles stil.’

– Teresa Fernandez: ‘Zelfs aspirine is moeilijk te vinden en soms moet ik van de ene naar de andere apotheek op zoek gaan. Dat allemaal omdat de VS de invoer van de bestanddelen belet.’

– Marilín: ‘Mijn dochters studeren geneeskunde; sinds oktober moeten zij dikwijls de lange afstand naar de universiteit te voet lopen, want de bussen hebben een tekort aan benzine’.

– Maru Rodriguez Reyes, CTC Havana : ‘De blokkade ontregelt de voedselketen met weinig aanbod aan groenten en fruit als gevolg’.

Dergelijke toestanden zijn ontoelaatbaar en overtuigen ons nog meer om verder campagnes te voeren. We vinden steun in de oproep van Michelle Bachelet, VN-hoogcommissaris voor de mensenrechten: ‘Op dit beslissend moment zouden sancties moeten versoepeld of opgeschort… In een context van een wereldwijde pandemie, vergroten de maatregelen die de medische zorg belemmeren, het risico dat wij allen lopen’.

Voor onze nieuwe campagne rekenen we op uw medewerking.

Tussen april en juli 2020 zullen we om de veertien dagen getuigenissen publiceren via onze website, facebook-pagina en nieuwsbrief. Een voorbeeld van zulke getuigenis vind je op onze website : https://stopdeblokkade.be/

Als call to action roepen we iedereen uit om online een betuiging van steun of solidariteit naar de Cubaanse getuigen te sturen.

Wij zullen heel gelukkig zijn als de meer dan 40 organisaties die ons platform ondertekend hebben, tussen april en juli twee getuigenissen via hun kanalen verspreiden. Op die manier bereiken we een breed publiek en kunnen we onze politici aansporen om zich nog krachtiger tegen de VS-blokkade tegen Cuba uit te spreken. Mogen we op uw medewerking rekenen?

Solidaire groeten,

Wim Leysens & Anne Delstanche

Secretarissen

coordinatie.blokkade@gmail.com