Coronabestrijding in Cuba: aflevering 5

29 maart – meer besmettingen en isolaties maar nog geen epidemie;
6 miljoen Cubanen dagelijks opgevolgd –

In vorige afleveringen beschreven we het plan van aanpak van COVID-19 op Cuba, toegepast sinds januari en gericht op het onmiddellijk doorknippen van alle besmettingsketens, en de werking ervan tijdens de voorbije twee weken, vanaf de eerste bevestigde besmetting op 11 maart.

Op 4 dagen tijd, van woensdag 25 tot en met zaterdag 28 maart zijn 82 nieuwe gevallen van COVID-19 ontdekt op Cuba, meer dan het dubbel van het totaal aantal in de 2 weken voordien.

De teller staat nu op 139 besmettingen en drie doden. Drie patiënten zijn overleden, drie zijn in kritieke toestand en vijf in ernstige toestand. De overige zijn voorlopig stabiel tot zelfs terug symptoomloos. Vier zijn uit het ziekenhuis ontslagen.

Tot enkele dagen geleden was elk positief geval zelf een toerist of een pas uit het buitenland teruggekeerde Cubaan, ofwel was precies geweten welke persoon hem of haar besmet had, en dat was ook altijd een toerist of een pas uit het buitenland teruggekeerde Cubaan.

Voor het eerst is er nu in de provincie Matanzas ook een geval van lokale besmetting vastgesteld, waarbij het virus in een gemeente gecirculeerd heeft. De uiteindelijke oorsprong van de besmetting, een groep Italiaanse toeristen, is bekend – alsook de Cubaan die vorige week als eerste besmet is. Maar van vier andere nieuwe positieve gevallen in de gemeente staat niet vast of ze het van de eerste patiënt of van mekaar gekregen hebben. In totaal zijn al 53 mensen in quarantaine geplaatst en men hoopt dat de besmettingsketen daarmee doorgeknipt is.

Alle personen met bevestigde besmetting worden in ziekenhuizen of isolatiecentra opgenomen, zelfs als de symptomen licht zijn, en daar minstens 14 dagen gehouden ook als de symptomen ondertussen verdwenen zijn. Uit de ziekenhuizen of isolatiecentra ontslagen COVID-19-gevallen moeten daarna ook nog 14 dagen in thuisisolatie blijven onder medisch toezicht.

De minister van Volksgezondheid, dr. José Angel Portal, verzekerde donderdagavond op de televisie dat geen mensen uit het ziekenhuis zullen ontslagen worden “om plaats te maken”.

Zondag 29 maart gaf de minister een nieuwe persconferentie waarin hij benadrukte dat er op Cuba nog altijd geen COVID-19-epidemie is, ondanks de relatief sterke stijging van het aantal ontdekte besmettingen de laatste dagen, waaronder de lokale besmettingen in de provincie Matanzas.

In afgescheiden afdelingen van ziekenhuizen en in nieuw opgerichte isolatiecentra verblijven nu ruim 2.300 patiënten voor observatie, een stijging met 800 op vier dagen tijd. Het gaat enerzijds om contacten van besmette personen en anderzijds om recent teruggekeerde Cubaanse reizigers of emigranten die op familiebezoek komen en eerst in quarantaine moeten.

Verwacht wordt dat in komende dagen nog een heel aantal positieve gevallen zullen opduiken in deze groep.

De beperkte testcapaciteit van Cuba voor COVID-19 werd ingezet om behalve acute gevallen ook deze quarantainegroep te testen, en daaronder prioritair degenen met (lichte) symptomen. Van het begin van de opsporingsactiviteiten eind januari tot en met donderdag 26 maart werden in totaal slechts 1.300 mensen getest.

Vrijdag 27 maart meldde president Miguel Díaz-Canel op de televisie dat Cuba nu ook diagnostische kits heeft en dat er iets meer kan getest worden. Dezelfde dag werden 329 personen getest, waarvan 39 positief. Zaterdag waren er 20 positieve gevallen op 297 testen.Ongeveer 30.000 Cubanen (aantal dalend sinds een week), staan onder dagelijks medisch toezicht in thuisisolatie. Dit betreft vooral mensen met lichte symptomen van luchtweginfecties, meestal griep. De artsen vermoeden bij deze mensen nog geen COVID-19 (zo niet zouden ze in isolatie geplaatst worden en zo snel mogelijk getest), maar ze beschouwen deze mensen als bijzonder kwetsbaar.

Deze patiënten zijn opgespoord in de grote campagne van huisbezoeken die sinds februari gevoerd wordt door de lokale gezondheidswerkers, studenten geneeskunde, sociale werkers en militanten van de vrouwenfederatie, jeugdbond en buurtcomités.

De huisbezoeken worden zo veel mogelijk dagelijks herhaald. Naast proactief opsporen van gezondheidsproblemen dienen ze ook om de gewone Cubaan, en vooral de kwetsbare groepen, lokaal op de hoogte te houden van de toestand en de maatregelen, en hen te helpen de deze toe te passen. Als bijvoorbeeld aan ouderen gevraagd wordt zoveel mogelijk binnen te blijven, moeten ze wel iemand hebben die voor hen de boodschappen gaat doen.

Op vrijdag 27 maart werd een piek behaald van 6,2 miljoen via deze huisbezoeken bereikte Cubanen, meer dan de helft van de bevolking. Daarbij 927.000 senioren, inbegrepen 224.000 senioren die alleen wonen.

Erik Wils

Bronnen: Cubadebate.cu, Salud.msp.gob.cu

Vorige afleveringen:
Coronabestrijding in Cuba: aflevering 4
25 maart – Ingrijpende maatregelen maar nog geen verspreiding van het virus

Coronabestrijding in Cuba: solidaire maatschappijstructuur en tijdige preventie zijn de sleutels 

21 maart–Cuba neemt nieuwe maatregelen maar verandert niet van strategie: geen moorddadige “groepsimmuniteit”, geen paniekerige algemene sluitingen, maar strikte controle en maximale zorg voor iedereen, besmet of niet besmet, in Cuba en in de wereld —

19 maart–“Wie zegt vaderland zegt mensheid” –

17 maart– Cuba pakt het anders aan: een terugblik op 2 maanden voorbereiding