Een exclusieve trip door natuur, cultuur & geschiedenis.

CUBA INsiDE najaar 2020

Havana vierde in 2019 zijn 500ste verjaardag met een hele waaier aan bijzondere activiteiten en nieuwe musea die de deuren openden. Bovendien is de revolutie ruim 60 jaar jong (of oud?). Al zestig jaar wordt Cuba communistisch bestuurd. Het leidde tot een land dat buiten categorie is, waar de tijd deels is blijven stil staan.

In deze reis zigzaggen we door decennia Cubaanse geschiedenis, langs muzikale en architecturale bestemmingen waarvan nog niet de helft in de ‘boekjes’ staat. We loeren binnen in het dagelijkse leven via bezoeken her en der. Raadsels die we trachten te ontrafelen op vakantietempo èn in vakantiestemming …!

We logeren bij Cubanen thuis in Havana, Viñales en Cienfuegos: vertrouwde, goeie logeeradressen. Eten doen we op goeie adressen, soms in de huizen maar meestal buitenshuis, adressen die niet platgelopen worden door busladingen toeristen.

Deze reis wil je een Cuba-ervaring laten opdoen, genietend van een land en zijn volk in langzame verandering. Het is een combinatie van een rondrit én een citytrip. Havana is onze uitvalsbasis voor een paar mooie daguitstappen.

Minimaal 12 deelnemers. Een kostenraming bedraagt circa €1950 op basis van comfortabele tweepersoonskamer (met douche en toilet) meestal met terras of balkon (in Havana). Inclusief in deze raming(!) zitten vliegtuigticket+visum (zelf aan te kopen/inclusief budget en geraamd op €700), alle overnachtingen en drie maaltijden per dag, alle lokaal gemeenschappelijk transport, alle begeleide activiteiten (zonder toegangsgelden) en de organisatiekost. De reis gebeurt op individuele basis, iedereen betaalt haar/zijn onkosten ter plaatse. Geen inentingen verplicht. Reispaspoort nog zes maanden geldig na terugkomdatum.

Reisbijeenkomst vooraf. Details op aanvraag.

REISPROGRAMMA (*)

Zondag 18 oktober / 8 november

Vlucht naar Varadero of Havana, al of niet met tussenstop. Aankomst in vooravond en aansluitend taxirit naar de huizen in Havana. Inchecken in ‘casas particulares’ vlakbij de Prado, volle stadscentrum. Alle kamers hebben toilet-douche en bijkomend zijn in elk huis gemeenschappelijke ruimtes (living en balkon of terras) ter beschikking.

Maandag 19 oktober / 9 november

Begeleide wandeling 1 door Oud Havana met accenten op geschiedenis&architectuur: bezoek aan de vier mooie, historische pleinen. Lunch met uitzicht, bankzaken en vrije tijd. Dinner in paladar (privé-restaurant) in Oud Havana en vrije avond (met muziek?)

Dinsdag 20 oktober / 10 november

Begeleide wandeling 2 door stadswijk El Vedado, met accenten op geschiedenis&politiek en een bezoek aan een lokale groentemarkt. Lunch op hoog niveau. Koffie bij de maffia en wandeling langs de zee op de Malecón. Aansluitend naar een optreden in de muziekclub waar de eerste cd van ‘Buena Vista Social Club’ werd opgenomen. Dinner in paladar en vrije avond.

Woensdag 21 oktober / 11 november

Trip met uniek vervoer naar de tabakstreek in de provincie Pinar del Rio. Inchecken in ‘casas particulares’ in Viñales. Begeleide wandeling 3 en bezoek aan een atelier waar de tabaksbladeren worden geselecteerd. Vervolg wandeling naar een subliem uitzichtspunt over de ‘mogotes’ en zwemgelegenheid (o.v.). Dinner-buffet in de casas gemaakt door mmmamamia.

Donderdag 22 oktober / 12 november

Avontuurlijke daguitstap met fotostops naar een schiereilandje, Cayo Jutias. Strand, rust en ongerepte natuur. Gelegenheid tot snorkelen (n.i.).Dinner-buffet in de casas.

Vrijdag 23 oktober / 13 november

Wandeling 4 door het mooie landschap met de ‘mogotes’ of met een bootje door de Cueva del Indio (n.i.). Vrije tijd: bezoek botanische tuin, souvenirmarkt, …. Dinner-buffet in de casas.

Zaterdag 24 oktober / 14 november

Wandeling 5 en aansluitend terugrit naar Havana met tussenstop in Las Terrazas , bezoek aan de voormalige cafétal Buenavista. Intrek in dezelfde casas particulares in Havana. Dinner in Oud-Havana en voor wie wil nog een frisse pint van het vat, op het mooiste plein.

Zondag 25 oktober / 15 november

Trip naar Cienfuegos en inchecken in ‘casas particulares’. Korte, oriënterende wandeling 6, lunch en aansluitend vrije verkenning van deze mooie 19de eeuwse provinciestad met verre Franse roots, gelegen aan een weidse baai. Dinner in één van de casas (o.v.) en vrije avond (met muziek?).

Maandag 26 oktober / 16 november

Daguitstap naar Trinidad, Unesco-patrimonium, een flash-back naar de 16de eeuw, een stadje waar de tijd stil is blijven staan. Vrij bezoek met (museum)suggesties. Terugrit naar Cienfuegos langs de mooie kustweg. Dinner en vrije avond.

Dinsdag 27 oktober / 17 november

Daguitstap naar Santa Clara voor een bezoek aan de diverse Che-monumenten, een flash-back naar 1967, het jaar waarin Che werd vermoord. Lunch ter plaatse en terugrit naar Cienfuegos met een omweg via Hanabanilla, een sprookjeslandschap aan een stuwmeer. Dinner en vrije avond.

Woensdag 28 oktober / 18 november

Vrije ochtend in de winkelstraat en het stadscentrum van Cienfuegos. Terugrit naar Havana, intrek in dezelfde ‘casas particulares’. Vrije avond.

Donderdag 29 oktober / 19 november

Met taxi’s naar Playas del Este voor een lange strandwandeling en/of zwemmen, lunch en vrije tijd. Traditionele Cubaanse live-music in de muziekclub met aansluitend dinner.

Vrijdag 30 oktober / 20 november

Exclusief bezoek aan de monumentale begraafplaats , stad van de doden, en het kunstenaarsdorp Jaimanitas van de Cubaanse Antonio Gaudi. Vrije (museum)namiddag of …. Dinner in Oud-Havana.

Zaterdag 31 oktober / 21 november

Verblijf in Havana met wandeling 8 in Oud-Havana en boottripje naar de overkant van de baai. Lunch. Dansvoorstelling in de rumbaschool (o.v). Afscheidsavond op een mooie locatie in Oud-Havana.

Zondag 1 november / 22 november

Vrije (voormid)dag. Met taxi’s naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel-Zaventem al of niet met een tussenstop (afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij).

Terug thuis op maandag 2 november of 23 november.

(*) Programma zoals vooropgesteld , data en uitstappen kunnen eventueel ter plaatse wijzigen en verschoven worden naar een andere dag indien de gids dit nodig acht of wegens onvoorziene omstandigheden .

(**) inschrijven en meer informatie via pvanhoorick@hotmail.com en/of 0486525743