De blokkade treft Cuba zwaar

De effecten van de blokkade wegen zwaar op de economie en de ontwikkelingskansen van Cuba, zeker na de bijkomende druk van president Trump. Bruno Rodriguez, de Cubaanse minister voor buitenlandse aangelegenheden, verklaarde in juni ’19 op de jaarlijkse conferentie van de Wereld Voedselorganisatie FAO dat de blokkade tussen april 2017 en maart 2018 alleen al wat betreft voedselvoorziening meer dan 413 miljoen dollar heeft gekost. Dat geld gaat verloren om de landbouw in het land te moderniseren.

De verscherpte blokkademaatregelen van president Trump hebben ondertussen geleid tot een eerste aanklacht van VS-burgers tegen een buitenlandse bank. Veertien kleinkinderen van de eigenaars van Banco Núñez eisen 792 miljoen dollar schadevergoeding aan de Franse bank Société Générale. De Banco Núñez werd na de revolutie geconfisqueerd. De klacht baseert zich op de schending van Artikel III van de wet Helms-Burton, waardoor VS-burgers buitenlandse bedrijven voor de rechter kunnen dagen, omdat zij ‘profijt halen uit Cubaanse genationaliseerde bedrijven’. SocGen voerde tussen 2000 en 2010 voor honderdduizenden dollars betalingen en transacties aan de Nationale Bank van Cuba uit.

Ondertussen gaat de VS verder met het uitdelen van boetes aan bedrijven die de blokkadewetten overtreden. De firma’s Expedia Group, Hotelbeds USA en Cubasphere werden veroordeeld tot honderduizenden dollars boete, voor de organisatie van reizen naar Cuba. Opmerkelijk, Hotelbeds USA betaalt een boete omdat de Grupo Hotelbeds met zetel in Mallorca en waartoe het filiaal behoort, tussen 2001 en 2014 de reis voor 703 niet-VS toeristen naar Cuba organiseerde. Of hoe ook buitenlandse bedrijven door de VS-blokkade bestraft worden!

Bronnen:
http://www.trabajadores.cu/20190613/ee-uu-penaliza-a-tres-firmas-por-aparentemente-violar-bloqueo-a-cuba/

http://www.cubadebate.cu/noticias/2019/07/11/demandan-a-banco-frances-por-ley-helms-burton-contra-cuba/#.XU084ugzbIW