FILM – en PRAATCAFE, Di. 10 oktober

Dinsdag 10 okt 19u30
Filmhuis Klappei
Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen
Cuba: een hangende zaak?

Carmen Castillo, 2016, Spaans & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, 1 uur
I
nkom: vrije bijdrage voor de huur van de zaal
Eerste vertoning in het Nederlands taalgebied.
Na de film gaan we in discussie aan de hand van een vijftal stellingen uit de film.

 

Cuba staat voor een keerpunt in haar geschiedenis en niemand kan voorspellen hoe dit zal eindigen. In deze bijzonder interessante en actuele documentaire, gedraaid in 2016 laat Carmen Castillo Cubaanse politicologen, wetenschappers, economisten en gewone mensen een balans op maken van wat werd bereikt en wat de problemen zijn nu en in de toekomst.
Zij neemt ons mee naar emblematische plaatsen van het nieuwe en oude Cuba: de handelshaven van Mariel, symbool van de markteconomie, redacties van kranten en informatiesites, naar oude staatsondernemingen omgevormd tot coöperatieven in zelfbeheer en legt haar oor ook te luisteren bij mensen, die het moeilijk krijgen.
Privé- en coöperatieve bedrijven winnen aan belang in de economie. Daarnaast hebben heel wat werkers het moeilijk om rond te komen met hun loon in een staatsbedrijf.
De discussie in Cuba woedt volop: heeft het Cubaanse socialisme een toekomst?
Is een derde weg mogelijk die elementen van kapitalisme en socialisme combineert? Is een herstel van het kapitalisme onvermijdelijk, nu de Cubaanse maatschappij meer en meer contacten heeft met de Verenigde Staten en andere westerse landen?
Ook aan bod komen de doortocht van orkaan Irma op Cuba en het voortduren van de economische blokkade door de Verenigde Staten.

Over regisseur Carmen Castillo
Kwam als Chileense ballinge naar Europa in de jaren ’70 en is weduwe van Miguel Enriquez, de legendarische leider van de Chileense Beweging van Revolutionair Links(MIR). De MIR was sterk geïnspireerd door het Cubaanse revolutionaire voorbeeld en leverde o.m. de bescherming van president Salvador Allende.
Het werk van Carmen Castillo, die momenteel in Frankrijk leeft omvat films als : On est vivants , Calle Santa Fe, La Flaca Alejandra en andere.

Filmhuis Klappei ligt op de hoek van Klappeistraat en Lange Beeldekensstraat, Antwerpen-Noord. Premetrostations Elisabeth en Handel. Tram 24 halte Kerkstraat.
Bus 23 halte St-Willibrorduskerk. Bus 30 halte Korte Van Bloerstraat. Bus 34 halte Handelsteeg. Astridplein/Centraal Station met premetrostation en parkeergarages: 10 min. te voet via Offerandestraat.
Download hier de flyer voor 10 oktober.

Jouw mening graag!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.