Wat u waarschijnlijk niet zal gehoord hebben in de Vlaamse mainstream-media

Na Irma : waarom de Cubanen 15 keer minder kans hebben om te sterven aan orkanen dan inwoners van de U.S.A.

Cuba was een van de Caribische eilanden die het zwaarst werden getroffen door orkaan Irma, met de dood van minstens 10 mensen tot gevolg. Irma trof de noordelijke kust van Cuba als een storm van categorie 5, de dodelijkste orkaan in Cuba sinds 2005 toen 16 mensen stierven in orkaan Dennis.

De verslaggeving over Cuba in de Vlaamse media was zoals we dat van hen gewoon zijn impressionistisch, sensationalistisch en grotendeels geaxeerd op het toerisme, de Europese belangen en die van onze zgn. “bondgenoten”.
Cuba wordt nochtans sinds lang aanzien als een van de wereldleiders op het gebied van paraatheid en herstel bij orkanen. Zo is volgens het Center for International Policy de kans dat een persoon bij een orkaan wordt gedood 15 keer groter in de Verenigde Staten dan in Cuba.

Cuba heeft ondanks de ramp die haar zelf heeft getroffen inmiddels al meer dan 750 gezondheidswerkers naar Antigua, Barbuda, Saint Kitts, Nevis, Saint Lucia, de Bahama’s, Dominica en Haïti gestuurd. Zie hierover een kort verslag in The Independent hier(Engels).

Elisabeth Newhouse, directeur van het Cuba-project van het Centrum voor Internationaal Beleid, die zelf opgroeide in Cuba, heeft tal van delegaties van de VS naar Cuba begeleid om hoogte te krijgen van de unieke wijze waarop de Cubanen hun paraatheid bij rampen organiseren.

In een uitgebreid interview spreekt zij over haar actuele en vroegere bevindingen. Die vindt je op de website van de alternatieve nieuwszender Democracy Now. Tekst hier en klikken op de bovenstaande afbeelding brengt je bij de reportage. En castellano aqui.