De Mojito van Jos

Om onze overleden kameraad Jos te gedenken en voor de liefhebbers publiceren wij hieronder zijn beroemde (of beruchte?) Mojito-recept, dat hij talloze keren met ons deelde op solidariteitsevenementen.

Mojito, door Jos Tummers

Basismengsel

4 flessen rum van 70 cl = 80 mojito’s 5 rum = 100 mojito’s

1 fles citroen van 75 cl 1.25 citroen (94cl)

1 fles limoen van 75 cl 1.25 citroen (94cl)

1,5 fles suiker van 70cl 1.8 suiker (190cl)

Water

5 flessen spuitwater van 1,5 l 6 flessen

  1. Basismengsel koud laten staan.

  2. Doseren in 33 cl glas met kleine pollepel (ongeveer 8.5 cc)

  3. Water niet op voorhand mengen. Eerst een half glas water in het 33 cl glas en dan doe je het basismengsel erbij, dan blijft de prik er beter in.

  4. Voorzichtig mengen.

  5. Munt pletten met stamper onderaan in glas + 1 takje voor versiering.

  6. Het ijs toevoegen (blokjes 1 à 2 afhankelijk grootte)

Opmerking: Om sneller te kunnen werken kan men eerst het basismengsel in het

glas doen, met de munt, en deze koud wegzetten in de ijskast.

Bv per 10 glazen.

Dan later water en ijs toevoegen.

Ook de glazen koud wegzetten als er ruimte voor is!

Normaal gebruikt men de witte rum Havana Club. Beter, als het prijsverschil niet te groot is, de 3 jaarse gebruiken want die is iets straffer.

Deze laatste kan men ook puur schenken à rato van 13 glazen per fles (6 cc)!